ЗБУТ Обучения онлайн, дистанционни и на място

Обучения по здравословни и безопасни условия на труд

ИНТЕРЕСНО

Различните видове огнеупорни бои и как ни помагат?

За какво се използват огнезащитните бои:

  • Порязвания с разпространение на пламък;
  • Забавяне на запалването на материали и конструкции чрез увеличаване на времето за достигане на огъня до тях;
  • Намаляване на интензивността на пламъка и скоростта на разпространението му.

Видове огнеупорни бои

Има много и различни видове огнеупорни бои в зависимост от покритието на конструкцията: бои, лакове, импрегниращи разтвори, пасти, покрития, гипсови смеси, както и различни смеси, които съчетават качествата на няколко различни състава.

Огнезащитните бои също се подразделят в зависимост от местата, където ще се използват. Това са смеси за сухи, отопляеми помещения, смеси за помещения с висока влажност, състави за обработка на материали и конструкции на открито. Тези смеси се използват при специални условия.

В зависимост от начина, по който продуктите защитават различни материали, те се разделят още на огнезащитни бои, покрития, импрегнации и комбинирани продукти, които комбинират няколко вида продукти.

Огнезащитните бои са смеси, които се добавят към други покрития, те се наричат ​​още добавки. При нагряване те образуват химическа реакция, която спира разпространението на пламъка, като по този начин забавя процеса на горене.

Видове огнеупорни бои / покрития са бои, емайллакове и лакове, които освен декоративни и други качества имат и огнезащитни свойства. В допълнение към ефективните защитни функции, огнезащитните бои и емайлите могат да бъдат с различни цветове и текстури, като по този начин не само защитават, но и декорират конструкции.

Импрегнациите са продукти, които са практически невидими за окото. Те обикновено се използват на места, където искат да оставят материали и конструкции в оригиналния им вид. Например върху дървената вътрешна облицовка на къщата.

Комбинираните продукти могат да бъдат симбиоза на няколко от горните видове състави или могат да бъдат отделен продукт, например огнеупорна мазилка.

Огнезащитните бои се използват за защита на напълно различни материали. Имат напълно различни свойства, качества и места, където могат да са приложими, да бъдат използвани ефективно.