ЗБУТ Обучения онлайн, дистанционни и на място

Обучения по здравословни и безопасни условия на труд

ИНТЕРЕСНО

Електронни винетки вече и в Словения

Електронни винетки вече и в Словения полезна информация от нашите експерти

Електронни винетки

E-Vignette най-накрая пристигна в Словения, което означава, че всички можем да изстържем стикера от предните стъкла и лесно да закупим електронни винетки. Чудите се как да получите винетка онлайн, колко струва и какъв вид?

Когато наемете кола в Словения, има платени пътища, които най-вероятно ще използвате, докато разглеждате страната. Независимо дали се насочвате от Любляна към бреговата линия или пътувате из страната, ще намерите платени пътища. За да имате достъп до тях, използвате винетен стикер на предния прозорец. Словения вече започна да предлага електронни винетки, което улеснява закупуването им.

Какво е E-Vignette?

E-Vignette е електронната версия на стандартната винетка, която обикновено се използва в цяла Европа. Това е нов начин за плащане на платените пътища в Словения за моторни превозни средства с максимално допустимо тегло до 3500 кг. С прости думи, не се различава много от класическата винетка, която идва под формата на стикер. Това означава, че ако закупите електронната винетка онлайн, можете да шофирате по всички пътища в Словения, докато билетът е валиден.

Регистрация на превозното средство

Електронната винетка се регистрира към регистрационния номер на превозното средство. Когато купувате винетката, трябва да се уверите, че сте въвели правилния номер на табелата и произхода на превозното средство и изберете правилния клас на таксата за вашата кола. Отговорност на водача е да въведе правилната информация. Ако някоя от информацията е невярна, таксата се счита за неплатена.

Закупуване на винетки

Електронната винетка ще започне на няколко етапа. От декември 2021 г. можете да закупите годишната и полугодишната винетка. Месечните и седмичните електронни винетки ще бъдат достъпни от февруари 2022 г.

Можете да получите електронната винетка в пет прости стъпки.

  1. Посетете онлайн магазина
  2. Изберете своя клас на таксата за превозно средство и вид винетка
  3. Приложете своя имейл адрес
  4. Попълнете регистрационния номер на автомобила и изберете началната дата
  5. Направете плащането и получете потвърждение за покупка