ЗБУТ Обучения онлайн, дистанционни и на място

Обучения по здравословни и безопасни условия на труд

ИНТЕРЕСНО

Аксесоари за йога и фитнес

Аксесоари за йога и фитнес

Аксесоари за йога и фитнес. След като постелката за йога е избрана и сте запознати с основните йога умения. Най-вероятно ще ви трябват подпори, за да правите тежки притискания и добро разтягане. Реквизитът е общото наименование на аксесоарите, чиято основна цел е да осигури и направи процеса на йога по-удобен. По този начин ще се предпазите от нараняване, ще можете да регулирате натоварването по време на разтягане. Както и да направите процеса на оформяне на мечтаното тяло по-хармоничен.

Реквизитът обикновено включва блокове (тухли), подложки и ленти за йога. Малко по-малко търсени аксесоари за йога са арките, платформите и другите устройства, които са предназначени да направят Вашата йога практика удобна и безопасна.

Блокове

Има няколко вида блокове за йога и разликите се крият главно в материала на производство, формата и специфичното предназначение. Сега най-разпространени са паралелепипедните тухли, изработени от специална пяна, но има и коркови и дървесни сортове.

Всъщност материалът няма значение, тъй като блоковете са приблизително на едно и също ниво по отношение на издръжливостта. Предимството на правоъгълния блок е, че той може да се използва както искатеВие си решите – с ръба, с широката или дългата част. Има и модели със специални изрези за по-удобен захват. Това осигурява по-добро сцепление и дава на практикуващия йога увереност, че ръката няма да се изплъзне от блока по време на тренировка.

По-рядко се срещат тухли с нестандартна – например овална форма. Те са изработени от полистиролова пяна за най-напредналите трениращи. Такива блокове Ви позволяват да фиксирате добре дланите, бедрата, кръста, но е доста трудно да поддържате баланс върху тях. Основното им предимство са липсата на ъгли, които обикновено се забиват в кожата, така че е много по-удобно да държите овални блокове в ръката си.

Друг геометричен вариант на блока е платформата. Основната му цел е да облекчи напрежението от ръцете по време на тренировка и да повдигне дланите. Някои практикуващи йога също го поставят под прасците си, за да не натоварват ставите. За съжаление платформата не е универсална и не е много мобилна, но ще Ви помогне при изпълнението на различни асани, които преди това са Ви причинявали дискомфорт.